Gratis verzending vanaf €20,- (NL)

Natuurlijk en vegan

Binnen 24 uur verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Argan olie, nummer 1 beste superfood voor jouw lichaam!

Wat is Argan olie?

Iedereen heeft er vast wel van gehoord, Argan olie. Deze olie is afkomstig uit de pitten van de Argan boom. De Argania Spinosa komt oorspronkelijk uit Marokko. Deze boom kan wel tot 10 meter hoog worden en heeft wortels die tot wel 25 meter diep groeien. De boom kan hiermee in de droge Sahara woestijn nog steeds voldoende water halen. De Argania Spinosa wordt ook wel “Boom der Schoonheid” genoemd en kan met 200 jaar enorm oud worden. Het duurt erg lang voordat de boom vruchten begint te maken, soms wel 20 tot 25 jaar. Dit zorgt ervoor dat de authenticiteit bewaard blijft. Grote productie is vrijwel onmogelijk.

Enkele belangrijke ingrediënten in Argan olie

Veel specialisten zoals artsen en beauty experts waarderen Argan olie vanwege de rijke concentratie aan:

  • Essentiële vetzuren
  • Vitamine E
  • Sterolen
  • Carotenoïden
  • Ferulazuur
  • Antioxidanten

De combinatie van deze componenten maken dat Argan olie een sterk hydraterend en herstellend effect heeft op de huid, haar en zelfs de nagels. En wist je dat deze olie niet alleen herstelt en hydrateert maar vooral ook langdurige bescherming biedt? Een wondermiddeltje dus.

De rijke geschiedenis van Argan olie

Argan olie is onderdeel van de rijke geschiedenis en tradities van Marokko. Er zijn verhalen dat het gebruik al 4000 jaar teruggaat en een belangrijk onderdeel vormde in de rituelen van de Marokkaanse Amazigh vrouwen. Huid en haar bescherming was in dit woestijn klimaat al een belangrijk thema. De Marokkaanse Amazigh vrouwen gebruikten deze olie dus al ter bescherming van de huid tegen de uitdrogende effecten van de woestijn. Het winnen van de olie is een eeuwenoud ritueel dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Om deze traditie maar ook het welzijn van de Amazigh gemeenschappen te beschermen worden er sinds 20 jaar programma’s opgezet. Amazigh vrouwen krijgen vaste inkomsten en er worden opleidingen aangeboden voor de kinderen.

Argan olie

Steeds populairder

Argan olie wint wereldwijd steeds meer aan populariteit. Dat was vooral te danken en wereldreizigers en handelaren die de olie uit Marokko meenamen en over de wereld verspreidde. Toen later uit allerlei onderzoeken bleek dat de olie een van de rijkste oliën op aarde is ging het pas echt snel. Tegenwoordig vind je de olie terug in allerlei producten en ook bekende merken maken er veelal gebruik van. Daarnaast geven ook veel bekende sterren toe dat de olie een belangrijk schoonheidsgeheim is.

Hoe wordt Argan olie gewonnen?

Stap 1: Vruchten verzamelen/ rapen

Rijpe argan vruchten vallen vanzelf uit de boom. Ze zijn te herkennen aan de bruinige kleur. Het rapen van de vruchten is zwaar, met name omdat het vooral in de snikhete zomer plaatsvindt. De Amazigh vrouwen gaan ‘s Morgens vroeg op pad met grote zakken en verzamelen zo grote hoeveelheden vruchten.

Stap 2: Het breken van de vruchten

Eerst worden de vruchten gedroogd. Dit duurt enkele dagen. Vervolgens moeten de vruchten opengemaakt worden. Dit wordt gedaan met twee stenen. De vruchten worden als het waren opengebroken. Binnenin de vrucht vind je de pitten.

Stap 3: Pitten persen

Door middel van een pers, vroeger was dit een handmolen, worden de pitten geperst. Dit levert een dikke substantie op waar water aan wordt toegevoegd. Vervolgens wordt deze dikke massa lang gekneed. De olie wordt er op deze manier uitgeperst. Het is enorm zwaar en tijdrovend werk. Tegenwoordig worden er pers machines gebruikt. Het is nog steeds tijdrovend maar een stuk minder zwaar.

Argan olie voor de huid

Nu je weet hoe tijdrovend en zwaar het winnen van Argan olie is, begrijp je vast ook waarom Argan olie ook wel het Marokkaanse goud wordt genoemd. De samenstelling van Argan olie zorgt vooral voor hydratatie. Een belangrijke eigenschap om huidveroudering tegen te gaan. Hoe puurder je het gebruikt, hoe beter de werking. Pure Argan olie is een intense moisturizer de zorgt voor een soepele en zachte huid.

Een belangrijke eigenschap van deze olie is dat het direct in de huid trekt. Het trekt door tot de diepere huidlagen en verstopt de poriën niet. Het is daarmee ook erg prettig in gebruik. Het onderscheidt Argan olie van andere oliën. Je hebt er weinig van nodig en is geschikt voor alle huid typen.

Argan olie voor het haar

Argan olie is zeer geschikt voor het herstellen van de glans op het haar. Het helpt tegen dode haarpunten en is geschikt voor alle haar typen, van krul tot fijn haar. Je kunt de olie dan ook uitstekend gebruiken voor herstel van beschadigd haar. Door regelmatig gebruik zorgt het voor langdurige bescherming en optimale glans. Met name de pure argan olie is hiervoor zeer geschikt.

Argan olie ter voorkoming van Striae

Hydratatie is de oplossing ter voorkoming van striae. Het houdt de huid soepel. De essentiële vetzuren in Argan olie zorgen voor deze optimale hydratatie. Het brengt het vochtgehalte in de huid in balans.

De antioxidanten in de olie hebben een sterk effect op het collageen in de huid. De elastine in je huid wordt beschermd. Hierdoor breken de kleine stofjes minder snel af, een belangrijke bijdrage in de oplossing tegen striae. De proteïnen in de olie zorgen voor herstel van de huidverbindingen.

Dagelijks gebruik van Argan olie tijdens de gewichtsschommelingen in de zwangerschap helpen tegen de vorming van striemen.

Huidveroudering

Zoals hierboven beschreven zorgt hydratatie voor een soepele huid. Dit geldt ook bij huidveroudering. Ook hier hebben de antioxidanten een sterke werking bij het tegengaan van veroudering. Pure Argan olie bestaat voor meer dan 80% uit optimale vetzuren. De beste manier om fijne lijntjes en rimpels te voorkomen. Je vindt de olie dan ook terug in veel huidverzorgingsproducten zoals dagcrème en antirimpel crème. Onze voorkeur blijft echter uitgaan naar pure biologische Argan olie. Dit geeft simpelweg het beste resultaat.

Huidproblemen zoals acne en eczeem

Vaak wordt gezegd dat olie niet geschikt is tegen acne. En vaak is dit ook zo. Echter niet in het geval van Argan olie. Deze olie kan wel degelijk helpen tegen acne. De ontstekingsremmende werking van Vitamine E helpt de vorming van puistjes te verminderen. De talg productie wordt gestimuleerd door de essentiële vetzuren. De mineralen in de olie neutraliseren de bacteriën die acne veroorzaken. Tel daarbij op dat de olie een sterk herstellend effect heeft en zo de vorming van littekens tegengaat en je zult begrijpen dat Argan olie uitermate geschikt is ter voorkoming en genezing van acne. Dit geldt ook voor eczeem, het heeft dezelfde genezende en kalmerende effecten.

Nagels en nagelriemen

Je kent het gevoel vast wel, droge en gescheurde nagelriemen. Met name in de winter is dit een veel voorkomend probleem. Dagelijks gebruik van Argan olie helpt dit te voorkomen. Met name de Vitamine E heeft een sterke werking. De olie zorgt voor optimale hydratatie en beschermt langdurig. De nagels worden sterker en krijgen de natuurlijke glans weer terug.

Massage olie

We sluiten deze blog graag af met een zeer prettige methode om de olie te gebruiken, een massage. Argan olie helpt de spieren te ontspannen en trekt prettig in de huid. Het zorgt voor verlichting van de spieren en gaat pijnlijke gewrichten tegen. Het is dus uitermate geschikt voor een totale lichaamsbehandeling. Hierdoor voelt de massage niet alleen prettig aan, het helpt ook nog eens. Geniet van deze heerlijke wellness ervaring.