Gratis verzending vanaf €20,- (NL)

Natuurlijk en vegan

Binnen 24 uur verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Help! Een droge huid. Wat is de beste oplossing?

De dagen worden kouder, de winter komt er aan. Veel mensen krijgen er nu last van: een droge huid. Rode, grove plekjes, een trekkerig gevoel, jeuk en soms uitslag: het kan oh zo vervelend zijn, maar gelukkig zijn er veel manieren om een droge huid op een natuurlijke manier te voorkomen! In deze blog onze tips tegen een droge huid. Ontdek de juiste producten om de huid te beschermen en een droge huid te voorkomen.

Droge huid, wat is het eigenlijk?

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Onze huid is dag en nacht druk bezig om allerlei processen te regelen en heeft tal van belangrijke functies. Zo beschermt de huid ons lichaam tegen invloeden van buitenaf, het houdt de lichaamstemperatuur op peil en zet zonlicht om naar vitamine D.

Een gezonde huid ziet er egaal uit en voelt zacht en glad aan. Maar helaas zijn er ook periodes waarop onze huid totaal anders aanvoelt. Droog en ruw. Vaak blijft het hier niet bij… je zal vaak ook symptomen als schilfers, jeuk, roodheid of rimpeltjes kunnen ervaren. Herken je deze klachten? Dan kan het zijn dat je last hebt van een droge of extreem droge huid. 

Maar waar komt die droge huid vandaan?

De bovenste laag van onze huid, ook wel de opperhuid genoemd, dient als een verdedigingsmechanisme. Het werkt als een soort barrière tegen tal van invloeden van buitenaf zoals bacteriën, virussen en vervuiling. Op het moment dat deze barrière is beschadigd kan de talgproductie ontregeld worden. De huid kan hierdoor sneller vocht verliezen met uitdroging als resultaat. Een mogelijke oorzaak van zo’n beschadiging is het gebruik van verkeerde verzorgingsproducten.

Andere oorzaken van een droge huid kunnen ook lang, vaak en te warm douchen, een te lagere luchtvochtigheid of weersomstandigheden zoals regen, wind en kou zijn. Bij uitstek omstandigheden die in de koude wintermaanden veelvuldig voorkomen. Al deze factoren hebben invloed op de verdedigingsbarrière van onze huid en leiden doorgaans tot een verminderde talgproductie. Het gevolg hiervan? Een extreem droge huid.

De voornaamste oorzaken van een droge huid op een rijtje

De een heeft meer last van een droge huid dan de ander. Het is lastig te achterhalen waardoor dit komt. Maar zoals hierboven beschreven ligt de oorzaak van bij beschadiging van de opperhuid en dus lagere talgproductie van de huid. Talg is eigenlijk een soort vet, ook wel huidvet genoemd. Het zorgt ervoor dat de huid vocht vast kan houden en de huid elastisch, soepel en egaal blijft.

Als de talgproductie afneemt verliest de huid sneller vocht met als gevolg een droge en soms extreem droge huid. De talgproductie wordt sowieso minder naarmate we ouder worden. Dit is iets dat we niet kunnen beïnvloeden. Er zijn echter tal van oorzaken die we wel kunnen beïnvloeden.

    • Te lang en te warm douchen: Tijdens het douchen verminder je de vetlaag op de huid. Je spoelt het talg als het waren weg. Hoe warmer het water, hoe groter dit effect. Douche daarom niet warmer dan 37 graden en maximaal 5 tot 10 minuten.
    • Het koude winterweer: In de koude periode staat de verwarming volop aan. Warmte van de verwarming is doorgaans droge, warme lucht wat zorgt voor een lagere luchtvochtigheid. Dit leidt vaak tot droge handen, lippen en een schrale huid. Zorg ervoor dat je de huid buiten goed beschermt tegen de kou en binnen de luchtvochtigheid op peil houdt door bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiatoren.
    • Te vaak wassen: Wassen is belangrijk voor de persoonlijke hygiëne. Covid-19 heeft ons geleerd onze handen letterlijk stuk te wassen. Iedere keer dat je de handen wast of desinfecteert verlaag je de natuurlijke huidbarrière. Vaak wassen betekent dus extra aandacht besteden aan het herstel van de huid.
    • Eczeem of andere huidaandoeningen: Wanneer je last hebt van een aandoening zoals eczeem is er sprake van een verminderde weerstand van de huid. Vaak leiden deze aandoeningen tot jeuk en irritatie. Krabben en wrijven zorgen vervolgens ook tot een verdere afname van de vetlaag.

Het gezicht

De vaakst voorkomende klacht van een droge huid is het gezicht. Dit is zeker niet gek, de huid in je gezicht is doorgaan wat dunner en daardoor ook gevoeliger voor uitdroging. Daarnaast staat de huid van ons gezicht vrijwel continu in contact met buitenlucht, regen, wind, UV-straling en droge binnen lucht. Ook het gebruik van make-up kan van invloed zijn. Hierdoor kan de huid sneller beschadigd en ontregeld raken.

Een goede huidverzorging voor het gezicht is dan ook cruciaal. Begin de dag met een voedende en verzorgende dagcrème bijvoorbeeld. Vul dit eventueel aan met een huidserum. Een droge huid heeft een grote behoefte aan voeding zoals een vocht inbrengende crème op basis van olie. Ook helpen vocht inbrengende ingrediënten zoals Shea boter, Vitamine E en Aloë Vera uitstekend bij een droge huid.

Het gebruik van zeep

De keuze voor de zeep is een belangrijke factor bij huidverzorging. Zeep heeft vaak een uitdrogende werking. Dit komt doordat veel zeep producten vet oplossen. De vetlaag waar je zo zuinig op bent wordt dus vaak aangetast door bijvoorbeeld handzeep en douche producten. Om tot de juiste zeep en douche producten te komen is het belangrijk te kijken naar de ingrediënten. Kies bijvoorbeeld voor uitsluitend natuurlijke producten waar geen chemische toevoegingen inzitten. Er zijn tevens tal van douchegel producten beschikbaar op basis van olie zoals amandel, argan of kokos.

Wat kun je verder nog doen om de huid optimaal te verzorgen?

Naast de keuze voor de juiste zeep en douche producten is het cruciaal de huid goed te verzorgen na het douchen of blootstelling aan negatieve invloeden. Gebruik hiervoor bij voorkeur vettige of olie producten. Het gebruik van een goede lichaamsolie na het douchen helpt de huid snel te herstellen. Je zult dit ook direct merken door een elastisch, soepel gevoel van de huid.

Voor de handen is het aan te raden regelmatig een handcrème te gebruiken. Bij voorkeur na elke wasbeurt om zo de huid goed in balans te houden. Daarnaast is Shea boter een wonder ingrediënt als het gaat om de droge huid. Shea boter kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als lippen balsem.

Wat kun je doen bij een extreem droge huid?

Is er sprake van een extreem droge huid, gekenmerkt door uitslag, wondjes en hevige klachten, dan heb je mogelijk te maken met een huidaandoening als eczeem, psoriasis of dermatitis. Wanneer dit het geval is, is het raadzaam met de huisarts te kijken om welke aandoening het gaat en welke verzorgingsproducten geschikt zijn om te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een speciale eczeem zalf of een door de huisarts voorgeschreven crème te gebruiken. Andere opties zijn producten op basis van Aloë Vera, Kamille of Granaatappel. Let vooral op dat je kiest voor producten zonder agressieve stoffen zoals alcohol en chemische parfum.

Daarnaast is het in het geval van een droge huid raadzaam extra veel te drinken. Bij voorkeur gewoon water. Het algemene advies is om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Veel mensen komen hier niet aan maar het heeft echt een sterk ondersteunend effect op de gezondheid van de huid. Let daarnaast ook op met het nuttigen van alcohol. Alcohol heeft juist een uitdrogend effect, iets wat je zeker niet wil. Het kan de klachten juist verergeren.

Droge huid